Майчински трикове

Майчински трикове

Мисля, че дори и да не ме познава някой, то е нужно да има добър вкус за книги и веднага ще ме припознае като сродна душа. Чета много (по мои критерии), обичам да чета и не го правя за слава и не подлежи на извинения като “нямам време”, просто, защото не си представям живота си без книги, нещо като да спра да дишам, защото ми е натоварено, не, няма такава опция при мен. Тук идва моментът да споделя как в очите на други хора имам много свободно време и нали има две баби, които помагат (да, ама от време на време, и не, за да чета книга, а за да изпера и сготвя), през годините съм слушала какви ли не неща и винаги отговарям, че денонощието има 24 часа, за съжаление и аз разполагам само с тях. Та, имам две деца, нямам домашна помощница, никой не приготвя храната вкъщи вместо мен, никой не чисти вместо мен, никой не ни взима и води децата на училище и градина, никой не пътува по два часа на ден до работа и обратно вместо мен, никой не работи 8 часа вместо мен, изобщо имаме всички задължения като на всяко средностатистическо семейство и се справяме сами, бабите се включват при някое малко бягство извън страната или кино/театър вечер, that’s it.

А задълженията не стихват и съм видяла три неща, трябва организираност, гъвкавост и понякога да зарежеш всичко. Никой не гони перфекционизъм, това не е състезание, тук е заложено личното щастие и това на семейството, а никой не иска майка на ръба на нервна криза, която е излъскала цялата къща, приготвила е 4 различни храни (коя от коя по-здравословна), тренирала е, изпрала, изчистила и още куп задължения. Или може би е възможно, ако не работиш, аз бих се справила (поне така си мисля) , ако си върна онези 10 часа, които прекарвам в работа. И така, понякога оставям неща, които и мъжът ми може да направи или поне водя някаква битка да ги направи, защото колкото и да изглеждаме супер щастливи, нали не си представяме, че реалността е винаги розова и Красимир ходи с престилка вкъщи, правейки мъфини. А с две деца на различна възраст е също толкова…хм, предизвикателно е да се справиш с тях и да откликнеш на нуждите им във всеки момент, предизивкателно е да ги сложиш в 21 часа и да прочетеш две различни приказки (на 7 години и 2 години са), предизвикателно е в събота сутрин да приготвяш закуска, а те да стоят мирно без да падне блокът от викове и скачане, защото все пак е 7 сутринта, още е тъмно и ми е жал за съседите (само за избрани).

Но въпреки всички предизвикателства, човек търси ли най-добрия изход от ситуацията, го намира, рано или късно. А така изглеждат децата, когато са спокойни, нещо интересно занимава съзнанието и привлича вниманието им, а именно приложението за аудиокниги Storytel

В никакъв случай не казвам, че заменяме четенето със слушането, но честно, много е приятно, даже аз слушам с тях приказки от Storytel, съзнанието ми се освобождава и вместо да пусна поредния сутрешен блок, то приказките се оказват изключително приятни, слушаме в колата, когато четенето се оказва невъзможно. Изобщо не виждам по-добра алтернатива от това да ги занимая, докато аз успея да свърша нещо по къщата или дори и да седнем заедно гушнати на дивана, а признавам, понякога си мия косата или нещо друго дамско, докато те си слушат, чувам ги, виждам ги и вместо да викам по тях “не скачай на леглото” , “не се качвай на бюрото”, “не го бутай с шейната по ламината”, “не играйте на гоненица по чорапи на плочките” и подобни, то съм спокойна, че се занимават с нещо приятно и спокойно, което кара и тях самите да са в покой.

А наскоро и аз открих това щастие, когато мозъкът ми е на ръба да заври, очите ми са зачервени, защото съм гледала в монитора 8 часа, че и отгоре, просто си лягам, включвам си нощната лампа, затварям очи, слагам слушалките и не чувам нищо друго освен избраната книга. Ами вълшебно е и наречете ме егоист, но предпочитам да оставя оправянето на дрехите за утрешния ден, за да имам това време за себе си.

А сега можете да го откриете и вие, заедно със Storytel Ви подаряваме един месец безплатен достъп до приложението. Трябва само да последвате този линк (www.storytel.com/irenelafata) към специалната лендинг страница и да се регистрирате. 

*С любезното съдействие на StorytelВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *