Септември’22

Септември’22

Септември изобщо не се посвени да дойде с пълна сила и да върне в града всички възрастни и деца, които до сега лежерно се наслаждаваха на лятото по морета и планини. Дойде, за да върне хаоса и да съживи замрелите градове, да внесе глъчката от детски гласове по градини и училища, дойде да напълни градския транспорт и да изпълни улиците със задръствания. След като прекарах последните три месеца в града, някак свикнах със спокойствието му и сега го усещам като времето да е било на по-бавен режим, сякаш и то имаше нужда от почивка от непрестанното препускане. Опитвам да се настроя на бързите темпове, които ни очакват, но все още стъпвам боса на плочките, облечена с кимоно, с чаша кафе (без мляко) в ръка, сядам на комоютъра и имам цялото спокойствие на света да започна деня си без напрежение, приготовления и бързане. Но септември повлече и мен във вихъра си, започва с пътуване до дълго чакан регион на Италия, с дълго чакана позиция в работа и с подготовка на дечица за градина и училище. Така че пускам бюлетина в началото на месеца и продължаваме напред 😄

🖤 Книгата на Марин включва два цикъла стихотворения – ранни и след “Мечка страх”. До месец трябва да е на пазара.

🖤 Този октомври се задава сериал по книгата “Шантарам”, за което нямам търпение, защото книгата беше невероятна, ако сериалът е на половина толкова добър, ще си е истинско попадение. За сега се споменава, че ще бъде само по “Ейпъл тв”, което не е много ок, защото колко още платени програми трябва да имаме(?!?), но ще дойде октомври и ще видим.

🖤 Scrum за деца или приложение на Agile методологията в ежедневието. Преди няколко години с приятелка разисквахме какво споделят чужди медии, а именно че бъдещето ще е в това хората да бъдат гъвкави и адаптивни, да са склонни да излизат от зоната си на комфорт и да учат абсолютно непознати за тях неща. Аз бях леко скептична, нали съм си от старото поколение, и някак животът отново реши да ме обори и да ме хвърли в новото, неизвестното и предизвикателното. Предполагам всички се досещат откъде се появи цялото нещо, но докато четейки хиляди материали за Agile насочени към сферата на работа, някак попаднах и на това колко успешно се прилага и в ежедневието, дали ще правим ремонт или както в моя случай, ще опитам да го приложа на децата си. Тук споделям линк към една книга The Secrets of Happy Families, която ми попадна, но не съм си купувала. Ние си направихме сами Kanban board, всяко дете само избра задълженията си, започнахме да ги обсъждаме и наблюдаваме как се развиват всеки ден. С някои се справиха, с други не, но сме доволни от малкия ни семеен проект.

🖤 Темата с капсулования гардероб е все така актуална. Мога да споделя, че за последната половин година нямам много покупки, някои бяха сполучливи, а други намериха нови собственици. Продължавам да градя гардероба и стила си, и за предстоящите два сезона съм си направила един малък списък, в който няма връхни дрехи, тъй като попълних този раздел в изминалите сезони. Също така съм си добавила 1-2 пуловера, защото имам само един сполучлив опит от миналата година, а много ми се иска поне нещо бежаво или графитено. И две съвсем базови неща ми трябват, бяла риза и черни дънки. Списъкът ми е доста обран, но пък търся качествени и хубави неща, за които да се грижа и харесвам дълго време.

Споделям първата си покупка, зимни боти. Оказа се, че не съм си купувала зимни обувки от…5 години, да, точно от толкова. Миналата година много ми харесаха ботите на Karl Lagerfeld, но докато помисля една седмица, то дойде черният петък и всички номера се изчерпаха за 2 часа. Така и не успях да харесам друг модел повече от този, макар да си призная, че имам едно предубеждение към бранда, нямам идея защо и как съм започнала да го свързвам с определен тип хора, но това са снобските ми отклонения, с които се боря. В крайна сметка онзи ден по случайност го открих отново и си ги купих. Какво да Ви кажа, страхотни са, изработката, кожата, удобството (след един Dr.Martens, който ми сваляше кожата на петата всяка година, вече трамбовам с нови обувки вкъщи поне 2 дни преди да се реша да ги оставя) и визията им. Смятам, че дълго ще ми служат.

Добавям линк към един пуловер/блуза на райета , миналата година голямо търсене беше да намеря подобен, в крайна сметка се сдобих с един дебел, който е страхотен, но този е по-тънък и различен като модел, както и качеството му изглежда доста добро.

🖤“Сляпа върба, спяща жена” – сборникът с разкази на Харуки Мураками ще излезе на нашия пазар през септември. Писан е в периода 1980-2005 година, а CineLibri (най-любимият ми филмов фестивал) ще представи в предстоящия сезон екранизацията на едноименния разказ от сборника. Също така ни очакват и други много интересни прожекции. Откриването ще е на 08.10. с дебюта в пълнометражното кино на Теодор Ушев “Ф1.618“ .

Спирам да мисля колко бързо мина лятото, спирам да съм носталгична, че детето ми вчера се роди 2.700 кг, а през септември ще е 4-ти клас. Спирам да се колебая кой смесител точно да купим за мивката и защо ремонтът на нормалните хора се случва за 2-3 месеца, а нашият трае година и е до средата някъде. Спирам да се страхувам от неизвестните и многото “ако-та”. И най-важното спирам да се притеснявам за глупости. Сега е ред на есента и вярвам, че ще бъде много слънчева и уютна за всички ни.

Все още аперол и рокли, чаят и пуловерите ще почакат още малко! Каза вашата Ирена~Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *