Спящата красавица Венеция

Спящата красавица Венеция

Нямам идея как се пише пост за Венеция, защото има места, които са крайно различни, крайно съвършени, крайно изпълнени с дух и атмосфера, крайно наситени с история и величие. Места, които никоя снимка или описание не може да предаде и нищо не може да ни накара да ги усетим, ако не ги видим с очите си и почувстваме със сърцето си.

Венеция е от дестинациите, които нямат нужда от план, имат нужда само от самолетен билет. Тя е малка, чаровна и лесна за разглеждане. Ние бяхме планирали два дни и половина, които определено ни стигнаха да я обиколим в по-голямата ѝ част. Предполагам мерките за пътуване, нежеланието на хората да се занимават с допълнителни изисквания ни даде шанса да влезем в Palazzo Ducale без да се редим на опашка и без закупени предварително билети, в обиколката влиза и Мостът на въздишките. Успяхме да се качим и на Campanile di San Marco, като таксата беше 10 евро.

Както винаги рано сутрин е най-хубаво, най-тихо, най-спокойно и най-прохладно. Виждаме само котките, които се протягат, хората, които започват да отварят магазини и бакалии, с цигара в ръка пият кафето си (най-вероятно вече второ), докато говорят шумно със съседа по магазин, гондолиерите, които се преобличат и събуждат гондолите си, сякаш са им деца, слънцето се опитва да пробие тези велики сгради разположени толкова близо една до друга, че и на него му е малко трудно, гълъбите, които вече са накацали площад Сан Марко, морето, което бавно люлее лодките и разбира се тук-там ранобудни туристи хванати за ръка, които все още нямат желание да вадят телефони и фотоапарати, а по-скоро се наслаждават на тези минути спокойствие и уединение. Винаги ставаме рано, никога не съм имала момент в живота като „Не мога да се оправя до 10“, без значение дали съм имала или не деца, едно или две, винаги се оправям до 8 часа 😄

Венеция беше най-импулсивното пътуване в живота ми, от днес за след една седмица, както и най-доброто решение. Хората споделят, че цените на настаняването на острова са били направо непосилни, отделно по всяко време на годината Венеция е била претъпкана с туристи, сега няма и помен за претъпканост. Успяхме да запазим приличен хотел със чудесна закуска, само на 3 минути от площада, както и не бих казала, че беше празно, но в никакъв случай претъпкано, даже в неделя вечер хората бяха драстично намалели. Обиколихме голяма част, като успяхме да се отдалечим и по покрайнините, а не само в централната част, а благодарение на GPS-a ми минахме през възможно най-затънтените места и възможно най-тесните и малки улици, та в общи линии видяхме както туристите, така и малко местни. Не съм съвсем сигурна колко хора живеят за постоянно там, но не изглеждаше да са много. Не сме ползвали вапорети (водният градски транспорт), освен един ден, в който посетихме островите Мурано и Бурано. Цената на карта, която е валидна 24 часа и е за всички транспорти, номера, линии и острови в околията е 20 евро, а еднократно качване 7.50 евро. Кацнахме на летище Тревизо и ползвахме услугите на автобуси ATVO, като билет в една посока е 12 евро, пътят е около 40-50 минути и спира на Piazzale Roma, която пък е на две минути от гарата Stazione Santa Lucia.

Далеч съм от мисълта, че ще отидете във Венеция и няма да намерите нищо вкусно и заслужаващо си, но все пак да споделя с вас някои мои открития през годините. Започвам с ALL’ARCO , на една малка, затънтена и прашна уличка, с точни три миниатюрни маси, обаче, обаче е невероятно място. Така известните cicchetti, които са като тапаси, но от моя личен опит по-вкусни. В бар ALL’ARCO имаше голямо разнообразие от cicchetti с риба, толкова бяха пресни и просекото им студено, и аперолът им вкусен (който впрочем се пие от сутрин до вечер). Не само оправда очакванията ми, а напротив, само заради него бих се върнала пак. Имах още две предложения за по-скоро питие с допълнение, отколкото ресторанти, но Enoteca Schiavi беше затворена, а се води за емблематично място с много вкусни cicchetti, второто, което така и не остана време да посетим е La Cantina, бях си набелязала да пробвам карпачо и миди Сен Жак (а може и да не бяха точно СЖ, но много приличаха на тях). За ресторанти имах две предложения, едното е Osetria al Cicheto , за съжаление нямат маси отвън и решихме да пропуснем, тъй като сме за много малко и не ни се седеше в затворени пространства. Второто, за което също не успяхме да направим резервация е Antiche Carampane, на табелка пред ресторанта пише „Няма пица, няма лазаня, няма туристическо меню“, за този може би най ме е яд, но пък може някой от вас да го пробва и да ме усмихне с една снимка. Сладоледът е ясен, на много места е хубав, като фаворити са Gelato di Natura , препоръчан от Радостина, най-много ми хареса вкусът със смокини и още нещо, което забравих и шоколадовите топчета, които отвътре са сладолед, признавам, че изядох около 10 за 3 дни, и сладолед Amorino, чиито вкус пистакио е ненадминат. Храната изобилства от морски дарове, спагети с мастило от сепия, спагети фрути ди маре, спагети с вонголе и така до безкрай.

Май е това, казах за храната, казах за транспорта, за Мурано и Бурано ще има допълнителна статия, тъй като цветните снимки заслужават специално внимание, казах за труситическата част и съжалявам, ако ще разочаровам някой, но определено не се отъждествявам като пътешественик, аз съм най-обикновен и комерсиален турист, който пази чисто, държи се възпитано, спазва правилата и разглежда забележителности без да пречи на някой и без да има претенции за топ експириънс, по много причини.

Два дни и половина са напълно достатъчни, за да донесат щастие, разнообразие и спомени занапред. Искам да мога да си позволя да вземам повече такива спонтанни решения, по-рядко да казвам „не“ на добрите предложения и да се радвам искрено на това, което ми се случва в момента, а не да мисля занапред.

Стига толкова от мен, сега е ваш ред, не да отидете да си купите билети (което не е никак лоша идея, просто обстановката е не толкова благоприятна), а да се радвате на миговете си с любимите хора. Изтъркано, но завинаги вярно.

A presto, ragazziВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *