Летен курс в Гьоте-институт

Летен курс в Гьоте-институт

Много пъти съм споделяла, че не съм от амбициозните майки, които записват децата си на безброй занимания и имат определен план за образованието, кариерата и животът им, но ако има едно единствено нещо, на което държа в сферата на образованието, то това е изучването на чужд език. Вярвам в максимата, че езикът отваря врати и е едно от най-големите богатства, които човек може да притежава. От друга страна много искам и се старая да “запаля” огънят в Никол, да не приема уроците като задължителни и да не получавам въпроси като “До кога ще ходя?”. Нали знаем, децата са си деца, искат и се нуждаят от игри и веселие, приятели и отношение от страна на преподавателите. Затова и метод на обучение, който включва стоене на един чин, следвайки строга програма и гонейки високи успехи не е нашето нещо.

Избрахме Гьоте-институт ( https://www.goethe.de/ins/bg/bg/index.html?wt_sc=sofia   ) за летен курс в края на лятото поради няколко причини – Никол да започне да свиква с мисълта, че учебната година е зад ъгъла, да създаде нови приятелства и да прекара време със свои връстници, не на последно място искаме да я “запознаем” с немския език, няма какво да се лъжем, това е един преспективен и търсен език. Друга важна страна е, че освен езикът като такъв, искам да опознае и немската култура, храна, музика, забележителности и география.

Програмата за летния курс в Гьоте-институт определено успя да ме впечатли и не само мен, а и Никол. Тя е доста затворено дете, което подхожда с недоверие към всичко ново, да не говорим, ако няма нито едно познато дете, това може да я откаже от занимание, дори и само по себе си да ѝ носи позитивни емоции. След прочита на програмата нямах съмнение, че я чака едно наистина вълнуващо преживяване, така както винаги съм си го представяла като родител искащ най-доброто за децата си.

Програмата за летния лагер за деца “Немски в действие” в Гьоте-институт включва: посещение на зоологическата градина, Музейко, целодневна екскурзия до Витоша, разходка и опознаване на нашия град, изработване на дървени самолети, музикални инструменти с музикални педагози с Фокус Бетовен, театър в живи картини, обеди протичащи в смях с осигурена от тях храна, ежедневни разходки в парка и още безброй интересни теми и занимания.

Минаха няколко дни от курса и не мога да не споделя, че съм изключително впечатлена от отношението, професионализма и базата на Гьоте-институт. Най-голямото доказателство за това дали един курс е успешен, дали взаимно родители и преподаватели вървим в една посока е усмивката на децата, тяхното нетърпение да разкажат и споделят деня и емоциите си, и заветното “Беше много хубаво!”. За мен е повече от ясно, че детето ми е на правилното място и в правилното време и с нетърпение чакаме следващото лято.

*Постът е осъществен с любезното съдействие на Гьоте-институт. Това са възможностите за курсове, които предлагат от новата учебна година – https://www.goethe.de/ins/bg/bg/spr/kur/gia/tup.cfmВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *